Докато един мъж сече дърва край своето село в планинския район

...
Докато един мъж сече дърва край своето село в планинския район
Коментари Харесай

След ухапване от змия мъж отрязва пръста си, за да „спаси живота си“. Оказва се, че не е било нужно

Докато един мъж сече дърва край своето село в планинския регион на Шангю край провинция, Джъдзян, змия ненадейно го ухапва за показалеца на дясната му ръка.

Мислейки си, че това е змия от типа Deinagkistrodon acutus (известна още като Стоте крачки) и с ясното разбиране, че ухапването е съдбовно, индивидът, наименуван само Занг от локалните медии, взема решение да отреже пръста си, преди отровата да се популяризира из цялото му тяло. Змията е известна с името Стоте крачки, защото се счита, че отровата ѝ е толкоз мощна, че човек не може да направи повече от 100 крачки, преди да почине.

В някои елементи на страната я назовават и Змията на петте крачки, защото хората считат, че е 20 пъти по-опасна от местата, известна като Стоте крачки.

Виж още: Отровните змии у нас

Занг увива пръста си в плат и се насочва към най-близката болница, намираща се на 80 км разстояние. Междувременно захвърля пръста си в планината, защото счита, че той към този момент не му е нужен.

„ Отсякох го, с цел да спася живота си “ – споделя 60-годишният мъж на своя доктор Юан Ченгда. Лекарят от своя страна го осведоми, че изобщо не е било належащо да прави това.

„ Въобще не е било нужно – споделя доктор Юан пред Hazinghou Daily. – Т.нар. Змия на петте крачки изобщо не е толкоз отровна. “



Deinagkistrodon acutus. Снимка: reptiles4all / Shutterstock

Да, ухапването от Deinagkistrodon е рисково – най-често срещаните признаци са мощно кървене, отичане, мехури, некроза и ускорено сърцетуптене. Възможно е човек да почине от сходно нещо, само че репутацията на тази змия като мощно смъртоносна е извънредно пресилена. Съществува противоотрова и в множеството случаи пациентите могат да оцелеят, стига да потърсят лекуване бързо и си бият противоотровата в границите на 6 часа.

„ Някои хора, ухапани от тази змия, употребяват ножове, с цел да си отрежат пръстите на ръцете или на краката. Други прибягват до въжета или стоманени жици, с цел да увият крепко ухапания крак. Трети даже се пробват да унищожат отровата в тялото си, като изгорят кожата - добавя доктор Юан. – Когато дойдат в болничното заведение, крайниците на някои хора към този момент демонстрират признаци на гангрена. “

Според лекарите в болничното заведение в случай че мъжът бе взел показалеца със себе си, те даже биха могли да му го зашият.

Според Clinical Toxinology Resources когато бъдете ухапани, „ не би трябвало да пипате раната по какъвто и да било метод “. Техният съвет е да не ползвате и турникет, нито да „ режете, изсмуквате отровата или да вършиме сечения по засегнатото място. Още по-малко да прибягвате до използването на химикали или електрошок. “ Вместо това потърсете здравна помощ неотложно, като в това време движите ухапаната част колкото се може по-малко.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР